Debljina i zdravlje

Morbidna debljina

Morbidna debljina predstavlja stanje u kojem osoba ima indeks tjelesne mase veći od 35. Indeks tjelesne mase ili BMI odnosi se na omjer tjelesne mase i kvadrata visine. Nominalne vrijednosti indeksa tjelesne mase su od 19 do 25, dok veće vrijednosti od 25 do 30 imaju osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Osobe čiji je BMI veći od 30 pate od pretilosti i pripadaju klasi 1. Osobe čiji je BMI veći od 35 pripadaju klasi 2, a osobe čiji je BMI veći od 40 pripadaju klasi 3.

Prekomjerna težina i morbidna pretilost rezultat su skladištenja previše masti u tijelu koje se nakupljaju ako osoba konzumira više kalorija nego što ih može iskoristiti tijekom svakodnevnih aktivnosti. Osim korištenja indeksa tjelesne mase kao metode dijagnostike morbidne pretilosti, može se izračunati postotak masti u tijelu kroz mjerenje debljine nabora kože s ruku, trbuha ili bedra te se mogu napraviti krvne pretrage.

Komplikacije i drugi ozbiljniji zdravstveni problemi do kojih može dovesti morbidna pretilost uključuju osteoartritis, bolesti srca, moždani ili srčani udar, apneju u snu, tip 2 dijabetes, žučni kamenac, karcinome, reproduktivne probleme te sindrom hipoventilacije pretilosti, odnosno respiratorne probleme. Osim navedenog, može doći i do metaboličkog sindroma koji podrazumijeva skup poremećaja poput promjena u regulaciji masti, neosjetljivosti na inzulin, povišeni krvni tlak i trbušni ili visceralni tip debljine. Među osobama s povišenim krvnim tlakom je 74% žena i 78% muškaraca prekomjerne tjelesne težine, dok je moždani udar preboljelo 75% žena i 66% muškaraca prekomjerne tjelesne težine. Među osobama s dijabetesom je 84% žena i 79% muškaraca prekomjerne tjelesne težine.

Dijeta i tjelovježba ključ su zdravog života i procesa gubitka težine, pri čemu je važna komunikacija s liječnikom kako bi se postavili realni te ostvarivi ciljevi mršavljenja. Kada prehrana i fizička aktivnost ne donose željene rezultate, barijatrijska kirurgija je opcija koja može pomoći u smanjenju gubitka kilograma kao i u smanjenju rizika od drugih bolesti povezanih s morbidnom debljinom.